Zdrowo, smacznie i pożywnie – pasta pesto o każdej porze roku

Pasta pesto ma na całym świecie wielu entuzjastów. Ten zielony sos, wywodzący się ze słonecznej Italii, jest chętnie przyrządzany w różnych wariacjach i łączony z różnymi składnikami. Dlaczego pasta pesto jest tak popularna? I czemu warto ją jeść o każdej porze roku? Jeśli chcesz poznać odpowiedzi na te pytania, przeczytaj nasz artykuł. Sprawdź, czemu warto postawić na pastę pesto.
http://rogowski.net.pl/portfolio_item/pasta-pesto/

Zielono mi!

Pasta pesto to zielony sos, który swoje korzenie ma we Włoszech, a konkretnie w jej północno-zachodniej części – Genui. To właśnie tam po raz pierwszy przygotowano sos na bazie bazylii, oliwy, parmezanu oraz orzeszków piniowych i soli. Jest to standardowa odmiana pesto – tzw. pesto alla genovese – która jest znana na całym świecie.

Oprócz tego wyróżniamy również pesto ala siciliana, które, jak sama nazwa wskazuje pochodzi z Sycylii. To czerwona pasta pesto, której bazą są suszone pomidory.
Dlaczego pasta pesto ma tak wielu zwolenników? To idealny dodatek do wielu dań. Doskonale łączy się z makaronem, pieczywem, mięsem, a nawet rybami. Ponadto wykonanie pasty jest niezwykle proste i zawiera niewiele czasu. Poza tym pastę można przechowywać aż przez tydzień w lodówce, a nawet mrozić. Dlatego też można przygotować większą porcję i rozmrażać ją w razie potrzeby. W ten sposób możemy zaoszczędzić wiele czasu!

Bazylia – działania zdrowotne

Pasta pesto jest nie tylko uniwersalnym dodatkiem do dań, ale też jest bardzo zdrowa. Wszystko za sprawą bazylii. Ta jednoroczna roślina jest znana od czasów starożytnych, kiedy to Aleksander Macedoński sprowadził ją do Europy. Nazwa pochodzi od greckiego słowa „basileus”, co w polskim przekładzie oznacza króla.
Bazylia ma wiele działań leczniczych. Olejek bazyliowy, który pozyskiwany jest z tej rośliny, pozwala na lepsze przyswajanie pokarmów, a także ułatwia trawienie. Oprócz tego olejek działa: rozkurczowo, moczopędnie, przeciwzapalnie, a także pobudza akcję serca. Poza tym ma podobne działania do melisy – poprawia nastrój, a w dodatku działa przeciwdepresyjnie.

Ale nie tylko olejek bazyliowy jest wykorzystywany. Chętnie używane są również liście – pomagają one pozbyć się obrzęków i opuchlizny. To bardzo dobre rozwiązanie, gdy ugryzie nas jakiś owad.

Jeszcze kilka słów o pesto…

Powróćmy jednak do kwestii pesto. Skoro już wiesz, że jest ono nie tylko zdrowe i pożywne, ale też przygotowanie sosu zabiera niewiele czasu, warto skupić się na jeszcze jednej kwestii, a mianowicie na uniwersalności tego sosu. W Internecie można znaleźć wiele pomysłów na przygotowanie pesto i nie wszystkie są przygotowane z bazylii! Bazylię można zastąpić m.in.: szpinakiem, rukolą, natką pietruszki, a nawet miętą lub kolendrą. Również oliwa z oliwek nie jest obowiązkowa. Możesz zastąpić ten tłuszcz dowolnym olejem, a parmezan możesz zamienić na inny twardy ser (gorgonzola, ser Pecorino etc.). Oczywiście, orzechy pinii też można zastąpić. Tu do wyboru masz: pestki z dynii, orzechy włoskie czy pestki słonecznika.

Leave a Reply