Upiecz najlepszy chleb i ciasto, używając robota kuchennego Zelmer ZFP1100B

Ciasta to zawsze są popisowe dania gospodyni domowej. Nie jest jednak łatwo upiec je tak, żeby dobrze wyglądało, a do tego smakowało wyśmienicie. Drugą trudnością jest zawsze pieczenie chleba, od którego coraz częściej się odchodzi na rzecz tych ze sklepów. Warto jednak wyrobić dobrze ciasto na chleb i cieszyć się jego naturalnością.

Jaki chleb będzie najlepszy?

Pieczenie chleba nie jest łatwym zajęciem, trzeba się do tego przygotować i mieć odpowiednie składniki. Pierwsze pytanie, na jakie będziemy musieli sobie odpowiedzieć to czy decydujemy się na ciasto robione na zakwasie czy drożdżach. Jeżeli chcemy zrobić ten pierwszy, musimy zacząć od przygotowania zakwasu. Ogólnie przyjęte jest, że chleb z mąki pszennej piecze się na drożdżach, a ten do którego wykorzystywana jest mąka razowa, przygotowuje się na zakwasie. Okazuje się jednak, ze chleb na zakwasie jest lepszy dla naszego zdrowia, bo prawdziwie naturalny zakwas dba o nasz organizm od wewnątrz. Niezależnie od tego, jaki sposób wybierzemy, musimy się liczyć z tym, że ciasto, które będziemy robić będzie relatywnie twarde i gęste, dlatego w jego odpowiednim wymieszaniu pomoże nam robot kuchenny Zelmer ZFP1100B. Odpowiednia moc pozwoli na dokładne połączenie składników, które później umieścimy w formie i wsadzimy do piekarnika lub specjalnej maszynki do pieczenia chleba.

Ciasta potrzebują dobrej ręki

Drugim ważnym wykorzystaniem Zelmer ZFP1100B jest mieszanie składników do słodkich ciast. Jest ich tak niezliczona liczba, że możemy przebierać w przepisach, odnajdując te odpowiadające naszym smakom i zdolnościom kulinarnym. W większości ciast ważna jest jednak masa, ubicie białek czy bitej śmietany lub dokładne wymieszanie składników. Dzięki odpowiedniemu robotowi kuchennemu możemy zrobić to na najwyższym poziomie, dzięki czemu ciasto wyrośnie nam ładnie i będzie cieszyć nie tylko kubki smakowe, ale i oczy. Przede wszystkim bowiem, dobre mieszanie i ubijanie odbywa się, gdy używany naturalnych składników, takie będą też dla nas smaczniejsze, więc ostateczny smak chleba będzie lepszy. Weźmy pod uwagę również przystrojenie ciasta, aby było ono estetyczne i zachęcało do posmakowania. Wszelkie kremy i bite śmietany dobrze jest trzymać w lodówce, aby nie zepsuły się, ani zmieniły konsystencji pod wpływem ciepła pomieszczenia, w którym przebywamy.

Leave a Reply