Dobre jadło dawno przepadło – to za mało. Teraz liczy się obsługa kelnerska na wysokim poziomie

Każda szanująca się restauracja musi zadbać o komfort swoich gości i sprawić, że będą się u nas czuli najlepiej i z chęcią ponownie do nas powrócą w przyszłości. Jeśli ktoś powie, że jakość podawanych posiłków to jedyna najważniejsza kwestia w lokalu gastronomicznym, wówczas łatwo będzie nam stwierdzić, iż cechuje się ta osoba brakiem wyobraźni i jakiegokolwiek przewidywania.

Nie tylko dobra kuchnia

Oczywistym jest fakt, że jakość serwowanych dań wychodzących spod ręki kucharza to podstawowy aspekt, na jaki jest zwracana uwaga wszystkich poważnych restauratorów, niemniej jednak jest to dopiero kropla w morzu, która wcale nie musi zapełnić tego wielkiego akwenu. Każda porządna restauracja, poza wydawaniem znakomitych posiłków, musi również spełnić szereg innych kryteriów, aby na stałe zachęcić swoich gości do odwiedzania jej progów. Jednym z istotnych elementów, o którym bezwzględnie należy pamiętać w restauracji jest jakość stołów, krzeseł oraz wszystkich innych mebli, które znajdują się na terenie naszej restauracji. Muszą one doskonale pasować również do wystroju samego wnętrza tak, aby nie okazało się nagle, że mamy wiklinowe krzesła, metalowe stoły i okna o charakterze mozaiki. Wszystkie te detale muszą idealnie ze sobą współgrać, aby nasi klienci byli zadowoleni i szczęśliwi, że mogli zagościć w naszej restauracji.

Dobra restauracja ma dobry personel

Obsługa kelnerska to także niezwykle ważna część składowa całości o nazwie restauracja. Poza posiadaniem kompetencji kelnerskich przejawiających się w postaci znajomości serwowanych potraw, kelner musi cechować się specjalnymi, delikatnie wyważonymi atrybutami oraz cechami interpersonalnymi, które pozwolą mu nawiązać przyjemną i nienachalną relację z klientami naszej restauracji. Dobry kelner musi również znać minimum trzy języki obce, aby sprawnie komunikować się z gośćmi z zagranicy, natomiast znajomość angielskiego musi być na poziomie minimum zaawansowanym, aby goście mogli się czuć wygodnie i swobodnie w naszych skromnych progach. Restauracja i jej prowadzenie to prawdziwy kunszt, nabywany latami po to, by obsługa kelnerska była na jak najwyższym poziomie.

Leave a Reply